To jest sok, zielony smok, który u nas najszybciej znika. Daniela ulubiony, bo zielony? jak nasz Groszek. Oczywiście nie tylko dlatego.
Sok jest słodko-kwaśny i można w nim przemycić dużą dawkę szpinaku, którego w soku w ogóle nie czuć.
Poza tym to eliksir mocy, który daje większego kopa niż kawa i w razie niewyspania jest naszą deską ratunkową. Jest energetyzujący, usuwa zmęczenie i daje moc. Wszystkie składniki mają bardzo dużo witaminy C, ale także bardzo dużo witamin z gupy B, beta-karotenu, a także błonnika, potasu, wapnia, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. Jednym słowem to zielona bomba odżywcza.
Składniki:
400 gram szpinaku z łodyżkami, dobrze przebranego i opłukanego
8 kiwi
4 banany
1 cytryna
1 szklanka wody
Wykonanie:
Najpierw wyciskamy banany, na końcu dolewamy pół szklanki wody do wyciskarki. Z pojemnika na pulpę przekładamy wyciśnięte banany (zyskujemy tym sposobem więcej soku z bananów, sok będzie gęstszy i pożywniejszy, a my nie będziemy musieli używać blendera, lub specjalnego sitka do smoothie, a potem myć zbędnych akcesoriów ponieważ nasza wyciskarka zrobi to za nas). Po tej operacji wrzucamy cytrynę i na zmianę garść szpinaku, 1 kiwi i tak do zużycia składników, na końcu wlewamy pół szklanki wody, mieszamy i sok gotowy.
Smacznego 🙂
Film, w którym robimy KamperManiakowy sok znajdziesz tutaj (klik!)
Hmmm, przeprowadził mnie tutaj Wasz vlog najnowszy. Czy ten sok da się zrobić w normalnej sokowirówce? Bo z tym bananem to słabo to widzę, a sok na pewno pycha!
Da się, w takim wypadku banana lepiej zblendować i dodać trochę wody. Jednak więcej właściwości odżywczych zachowują owoce wyciśnięte w wyciskarce wolnoobtowej.