Przygotowanie: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 1h
Składniki na ciasto czekoladowe
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 opakowania kostki masła
- 1/2 szklanki cukru – 100 g
- 2 średnie jajka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody (my używamy zazwyczaj sody)
- 3 łyżki wody
Składniki na masę serową
- 400 gram (40 dag) sera twarogowego
- 2 średnie jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dag kostki masła
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy najlepiej bez cukru ok. 20 dag (czyli przy większym opakowaniu dodaj tylko połowę).
- Opcjonalnie: Można chlapnąć kilka kropel aromatu waniliowego, my chlapiemy ok. 2 kropelek
Składniki z lodówki należy wyjąć wcześniej, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Zanim zaczniesz szykować ciasto polecamy najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie.
Zacznij od ciasta czekoladowego, gdyż w trakcie jego wykonania potrzebny będzie czas na ostygnięcie. Pół kostki masła, 1 łyżkę stołową kakao i 1/2 szklanki cukru w rondelku podgrzej do rozpuszczenia się cukru. Krem czekoladowy może się zagotować. Odstaw go do przestudzenia. My chlapnęlismy kilka kropel aromatu waniliowego, można to ominąć lub dodać pół łyżeczki cukru waniliowego. Jednak nie jest to konieczne. Gdy krem czekoladowy stygnie zabieramy się za masę serową.
Pora na warstwę sernika. Do miski wbij 2 średniej wielkości jajka. Wsyp też 1/2 szklanki drobnego cukru. Całość miksuj na wysokich obrotach miksera przez około cztery minuty. Ciągle miksując masę na wysokich obrotach zacznij dodawać jak najbardziej rozpuszczone masło. Można je wcześniej roztopić np. w kąpieli wodnej i przestudzić do temperatury pokojowej. My po prostu wyjęliśmy je z lodówki dużo wcześniej. Do jajecznej masy dodawaj porcjami mielony twaróg. Do zrobienia sernika Izaura polecam użyć najlepszej jakości twarogu mielonego. Może to być trzykrotnie zmielony twaróg półtłusty lub tłusty lub dobry ser twarogowy. My użyliśmy KURD CHEESE. Masę miksuj przez chwilę na małych obrotach miksera. Na koniec wsyp jeszcze saszetkę budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru. Saszetka o wadze 20 gramów. Proszek budyniowy możesz też zastąpić skrobią ziemniaczaną. Dodaj wówczas 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej oraz kilka kropel olejku/aromatu waniliowego. Całość wymieszaj tylko do połączenia się masy serowej ze skrobią lub budyniem.
Wracamy do ostygniętego kremu czekoladowego. Do rondelka z przestudzonym kremem czekoladowym dodaj 3 łyżki wody oraz 2 żółtka jajek (białka odłóż do osobnej miski). Krem wymieszaj tylko łyżką a następnie dodaj szklankę mąki i pół łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Całość wymieszaj szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. W osobnej, szklanej lub metalowej misce ubij na sztywną pianę z odłożonych białek jajek. Możesz je ubić na sztywno ze szczyptą soli. Białka ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez chwilę, aż będą sztywne. Nie ubijaj ich za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Dodawaj stopniowo ubite białka do ciasta czekoladowego. Delikatnie mieszaj ciasto za każdym razem. W ten sposób dodaj całe ubite białka. Masę serową wylej na warstwę ciasta czekoladowego, w przypadku piekarnika omnia, wystarczy ciasto umieścić w silikonowej formie.
Jeśli chcesz upiec Izaurę według naszego przepisu w zwykłym piekarniku, nagrzej go do 160 stopni, na opcję góra/dół, a formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj masłem. W przypadku silkonowej formy nie ma takiej potrzeby, bo ciasto jest wystarczająco tłuste samo w sobie. Przez cały czas pieczenia sernika nie zmieniaj temperatury pieczenia, w przypadku omni – płomienia gazu. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj też piekarnika. Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika przez dwadzieścia minut. Następnie uchyl pokrywę omni/drzwi piekarnika i dopiero po chwili wyjmij ciasto.
Sernik koniecznie po przestudzeniu należy schłodzić gdyż najlepiej smakuje na zimno.
Smacznego